با توجه به گسترش کاربردهای شبکه، بسیاری افراد تلاش میکنند با یادگیری دانش آن از فرصتهای کاری پیشآمده در این زمینه استفاده کنند. گواهینامهای به نام نتورک پلاس وجود دارد که مناسب افرادی است که قصد فعالیت در حوزه تکنسینی شبکه را دارند. اما برای شرکت در دوره نتورک پلاس باید ابتدا به مباحث مختلف آن تسلط داشته باشیم. در وبسایتهای معتبر بینالمللی و وبسایتهای مشهور آموزشی فارسی نیز دورههایی با عنوان آموزش +network وجود دارد. در این مطلب از همیار آیتی قصد داریم تا برخی از مباحث این دوره مانند آی پی را برای شما بررسی کنیم.
گواهی +network چیست؟
نتورک پلاس (Network+) یک گواهینامه سطح متوسط برای تکنسینهای شبکه است. این گواهینامه برای آزمایش شایستگی یک تکنسین شبکه در پشتیبانی و پیکربندی کلاینتهای TCP/IP از نظر طراحی شبکه، کابل کشی، راه اندازی سخت افزار، پیکربندی، نصب، پشتیبانی و عیبیابی طراحی شده است.
آزمون Network+ شامل انواع سوالات موقعیتی، سنتی و شناسایی است. آزمون Network+ برای همه آزاد است، اگرچه برای کسانی طراحی شده است که حداقل ۱۸ ماه تجربه کاری در حین کار به عنوان تکنسین شبکه و همچنین گواهینامه A+ یا دانشی معادل آن دارند.
در دوره +network مهارت های مرتبط با آی تی آموزش داده می شود
آزمون Network+ توانایی یک تکنسین شبکه را برای نصب، نگهداری، عیبیابی و پشتیبانی از شبکه و درک جنبههای مختلف فناوریهای شبکه، از جمله TCP/IP و مدل OSI، آزمایش میکند. همچنین دانش اجزای شبکه و نحوه عملکرد آنها را در ارتباط با مدل OSI، کابل کشی شبکه، امنیت شبکه و عیب یابی شبکه آزمایش میکند. افرادی که قبل از ۳۱ دسامبر ۲۰۱۰ در این آزمون شرکت کردند، گواهینامه را مادام العمر حفظ میکنند. کسانی که گواهینامه ۱ ژانویه ۲۰۱۱ یا بعد از آن را دریافت میکنند، باید پس از سه سال دوباره گواهینامه را دریافت کنند.
معرفی شبکه های مختلف، اجزای آن ها و بررسی تفاوت LAN با WLAN
نکتهای که درباره شبکه وجود دارد این است که برای شبکه انواع مختلفی وجود دارد و هر فرد یا شرکت با توجه به شرایط خود، یکی از آنها را ایجاد میکند. از جمله انواع مختلف شبکهها میتوان به شبکه شخصی، شبکه CAN، شبکه منطقه شهری، شبکه گسترده، شبکه فضای ذخیرهسازی، شبکه محلی نوری سیستم و شبکه نوری غیر فعال اشاره کرد. همچنین دو نوع رایج شبکه با عنوانهای LAN و WLAN وجود دارند که در ادامه به بررسی تفاوت میان این دو میپردازیم.
۱. شبکه شخصی (PAN)
کوچکترین و ابتداییترین نوع شبکه، یک PAN است که از یک مودم بی سیم به یک یا دو کامپیوتر، تلفن، پرینتر یا تبلت متصل شده است. این نوع شبکهها معمولا در دفاتر یا منازل کوچک استفاده شده و توسط یک شخص یا سازمان از یک بخش خاص مدیریت میشوند.
۲. شبکه منطقه پردیس (CAN)
شبکه منطقهای با عنوان پردیس، یک شبکه بزرگتر از شبکههای محلی، اما کوچکتر از شبکههای شهری است. این نوع شبکهها معمولا در دانشگاهها، مناطق بزرگ مدرسه مشاغل کوچک دیده میشوند. آنها میتوانند در چندین ساختمان که نسبتا نزدیک به یکدیگر هستند پخش شوند تا کاربران بتوانند منابع مختلفی را برای همدیگر به اشتراک بگذارند.
۳. شبکه منطقه شهری (MAN)
در دوره آموزش +network به شبکه منطقه شهری نیز پرداخته میشود. این نوع شبکهها بزرگتر از شبکههای LAN اما کوچکتر از شبکههای WAN هستند و تقریبا تمام ویژگیهای هر دو نوع شبکه را در خود جای داده اند. MANها یک منطقه جغرافیایی کامل را در بر میگیرند (معمولا یک شهر یا شهر، اما گاهی اوقات یک دانشگاه) و مالکیت و نگهداری از آنها نیز توسط یک شخص یا شرکت (شورای محلی، یک شرکت بزرگ و غیره) انجام میشود.
۴. شبکه گسترده (WAN)
یک WAN کمی پیچیده تر از یک LAN است. این شبکه کامپیوترها را در فواصل فیزیکی طولانی تر به هم متصل میکند و به آنها و دستگاههای ولتاژ پایین اجازه میدهد تا از راه دور از طریق یک شبکه بزرگ به یکدیگر متصل شوند. برای درک بهتر میتوان به یک مثال اشاره کرد. اینترنت ابتداییترین نمونه شبکه WAN است که همه رایانهها را در سراسر جهان به یکدیگر متصل میکند.
۵. شبکه فضای ذخیره سازی (SAN)
به عنوان یک شبکه اختصاصی پرسرعت که استخرهای مشترک از دستگاههای ذخیره سازی را به چندین سرور متصل میکند، این نوع شبکهها به یک LAN یا WAN متکی نیستند. در عوض، آنها منابع ذخیره سازی را از شبکه دور میکنند و آنها را در شبکه با کارایی بالا خود قرار میدهند. SAN را میتوان به همان روشی که درایو متصل به یک سرور دسترسی داشت. انواع شبکههای فضای ذخیره سازی شامل SANهای همگرا، مجازی و یکپارچه میباشد.
۶. شبکه منطقه سیستم (SAN)
در دوره آموزش +network یک نوع شبکه به نام شبکه منطقهای سیستم وجود دارد که در دنیای شبکهها یک تکنولوژی جدید است. از این شبکه برای توضیح یک شبکه نسبتا محلی استفاده میشود که برای ارائه اتصال پرسرعت در برنامههای کاربردی سرور به سرور (محیطهای خوشهای)، شبکههای منطقه ذخیرهسازی و برنامههای کاربردی به صورت پردازنده به پردازنده طراحی شده است. کامپیوترهای متصل به SAN به عنوان یک سیستم واحد با سرعت بسیار بالا عمل میکنند.
۷. شبکه محلی نوری غیرفعال (POLAN)
به عنوان جایگزینی برای شبکههای محلی اترنت مبتنی بر سوئیچ سنتی، فناوری POLAN میتواند در کابلکشی ساختاریافته ادغام شود تا بر نگرانیهای مربوط به پشتیبانی از پروتکلهای اترنت سنتی و برنامههای شبکه مانند PoE (قدرت از طریق اترنت) غلبه کند. POLAN یک معماری LAN نقطه به چند نقطه، از تقسیم کنندههای نوری برای تقسیم سیگنال نوری از یک رشته فیبر نوری تک حالته به چندین سیگنال برای ارائه خدمات به کاربران و دستگاهها استفاده میکند.
تفاوت LAN با WLAN
شبکه LAN مجموعهای از رایانهها یا سایر دستگاههای شبکه از این قبیل در یک مکان خاص است که توسط عناصر ارتباطی یا عناصر شبکه به یکدیگر متصل شده اند. این در حالی است که شبکه WLAN مجموعهای از رایانهها یا سایر دستگاههای شبکه است که درست مانند LAN است، اما این دستگاهها به صورت بی سیم توسط عناصر ارتباطی یا عناصر شبکه به یکدیگر متصل شدهاند.
معرفی انواع مختلف توپولوژی و نحوه اتصال فیزیکی شبکه ها
کلمه توپولوژی از دو کلمه یونانی topo و logy انتخاب شده است که در آن topo به معنای مکان و logy به معنای مطالعه است. در شبکههای کامپیوتری، از توپولوژی برای توضیح نحوه اتصال فیزیکی یک شبکه و جریان منطقی اطلاعات در شبکه استفاده میشود. توپولوژی عمدتا نحوه اتصال دستگاهها و تعامل با یکدیگر را با استفاده از پیوندهای ارتباطی توصیف میکند.
۱. توپولوژی فیزیکی
توپولوژی فیزیکی روشی را توصیف میکند که در آن کامپیوترها یا گرهها با یکدیگر در یک شبکه کامپیوتری متصل میشوند. این چیدمان عناصر مختلف (پیوند، گرهها و غیره) از جمله مکان دستگاه و نصب کد یک شبکه کامپیوتری است. به سخنی دیگر، میتوان گفت که چیدمان فیزیکی گره ها، ایستگاههای کاری و کابلها در شبکه است.
۲. توپولوژی منطقی
یک توپولوژی منطقی روش جریان داده از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر را توصیف میکند. به یک پروتکل شبکه متصل است و نحوه انتقال دادهها در سراسر شبکه و مسیری که طی میکند را مشخص میکند. به عبارت دیگر، روشی است که در آن دستگاهها به صورت داخلی ارتباط برقرار میکنند. توپولوژی شبکه، چیدمان، شکل مجازی یا ساختار شبکه را نه تنها از نظر فیزیکی، بلکه از نظر منطقی نیز تعریف میکند. یک شبکه میتواند همزمان یک توپولوژی فیزیکی و چندین توپولوژی منطقی داشته باشد.
- Bus Topology
- Ring Topology
- Star Topology
- Mesh Topology
- Tree Topology
- Hybrid Topology
بستر ارتباطی از طریق کابل های کواکسیال
کابل کواکسیال نوعی کابل مسی است که مخصوصا با محافظ فلزی و سایر اجزای مهندسی شده برای جلوگیری از تداخل سیگنال ساخته شده است. از این کابلها در شرکتهای تلویزیون کابلی برای اتصال امکانات آنتن ماهوارهای خود به خانهها و مشاغل مشتریان استفاده میشود. گاهی اوقات توسط شرکتهای تلفن برای اتصال دفاتر مرکزی به تیرهای تلفن نزدیک مشتریان نیز این کابلها مورد استفاده قرار میگیرند.
کابل کواکسیال به این دلیل به نام کواکسیال شناخته میشود که شامل یک کانال فیزیکی است که سیگنال را پس از یک لایه عایق توسط کانال فیزیکی دیگری که هر دو در امتداد یک محور حرکت میکنند، احاطه کرده است. در واقع کانال بیرونی به عنوان یک زمین عمل میکند. بسیاری از این کابلها یا جفتهای لوله کواکسیال را میتوان در یک پوشش بیرونی قرار داد و با تکرارکنندهها، اطلاعات را میتوان برای مسافت زیاد منتقل کرد.
فیبر نوری
با توجه به اینکه آزمون و گواهینامه نتورک پلاس بر اساس دانش تکنسینهای شبکه ارائه میشوند، فیبر نوری و انواع شبکههای بیسیم را میتوان یکی از مبانی آن دانست که در آموزشهای متنوع +network در فرادرس به آن پرداخته میشود و میتوانید همین حالا این آموزشها را تهیه کنید!
فیبر نوری به فناوری اطلاق میشود که اطلاعات را به صورت پالسهای نور در امتداد یک فیبر شیشهای یا پلاستیکی منتقل میکند؛ یک کابل فیبر نوری میتواند حاوی چند یا چندصد عدد از این فیبرهای شیشهای باشد؛ در حقیقت فیبر نوری دادهها را به شکل ذرات نور (فوتون) از طریق کابل فیبر نوری به شکل پالسهای نور، منتقل میکند.
منظور از مدل OSI چیست؟
مدل او اس آی را میتوان یکی از مبانی دیگر نتورک پلاس دانست که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مدل اتصال سیستمهای باز (مدل OSI) یک مدل مفهومی است که عملکردهای ارتباطی یک سیستم مخابراتی یا محاسباتی را بدون توجه به ساختار داخلی و فناوری زیربنایی آن مشخص و استاندارد میکند که هدف آن قابلیت همکاری سیستمهای ارتباطی متنوع با پروتکلهای ارتباطی استاندارد است.
لایه های مختلف TCP/IP
یک TCP/IP، مخفف عبارت Transmission Control Protocol/Internet Protocol است و مجموعهای از پروتکلهای ارتباطی میباشد که برای اتصال دستگاههای شبکه در اینترنت استفاده میشود. این پروتکل را میتوان یکی از اصلیترین بخشهای آموزش +network دانست که برای دریافت مدرک نتورک پلاس حتما باید به آن آشنایی و تسلط داشته باشید. همچنین از TCP/IP به عنوان یک پروتکل ارتباطی در یک شبکه کامپیوتری خصوصی (اینترانت یا اکسترانت) استفاده میشود.
در واقع میتوان تمام مجموعههای IP را یک مجموعه کلی از قوانین TCP/IP دانست. به زبانی دیگر، TCP و IP دو پروتکل اصلی هستند و در کنار سایر پروتکلها در مجموعههای مختلف قرار دارند. TCP/IP نحوه مبادله دادهها را از طریق اینترنت با ارائه ارتباطات سرتاسری که مشخص میکند چگونه باید به بستهها، آدرسدهی، انتقال، مسیریابی و دریافت در مقصد تقسیم شوند، مشخص میکند.
بیان اعداد؛ درسی در مدارهای منطقی
نکتهای که درباره نتورک پلاس و دورههای آموزش +network وجود دارد، این است که شما باید درباره سیستم و پایه شمارش اعداد در سیستمها و شبکهها اطلاع داشته باشید. برای اعداد پایههای مختلفی وجود دارند که سیستم بتواند اعداد را راحتتر از همیشه بخواند و سریعتر عمل کند.
سیستم اعداد پایه ۲ فقط از ۲ رقم (۰ و ۱) استفاده میکند. از آنجایی که تنها ۲ رقم در نمایش هر عدد دخیل است، به آن سیستم اعداد پایه ۲ میگویند. این سیستم پایه در رایانهها برای ذخیره و پردازش دادهها استفاده میشود. ارقام ۰ و ۱ به صورت اختصاری ارقام باینری یا BITS نامیده میشوند.
سیستم اعداد پایه ۸ تنها از ۸ رقم از ۰ تا ۷ استفاده میکند. از آنجایی که از ۸ رقم مجزا برای بیان یک عدد استفاده میشود، پایه این سیستم اعداد ۸ است. اعداد اکتالی با استفاده از ۳ رقم (متشکل از ۰ و ۱) نشان داده میشوند. . سیستم اعداد هشتگانه از تعداد ارقام کمتری در مقایسه با بسیاری از سیستمهای اعداد دیگر استفاده میکند، بنابراین خطاهای محاسباتی کمتری در این اعداد وجود دارد.
سیستم اعداد پایه ۱۰ فقط از ارقام ۰ تا ۹ استفاده میکند. از آنجایی که تنها ده رقم در نمایش هر عددی دخیل است، آن را پایه ۱۰ یا سیستم اعداد اعشاری مینامند. این یکی از رایجترین سیستمهای اعداد مورد استفاده در سراسر جهان است. همچنین در دوره آموزش +network به اعداد پایه ۱۶ نیز پرداخته میشود. سیستم اعداد پایه ۱۶ از اعداد و حروف الفبا برای نمایش اعداد استفاده میکند. اعداد از ۰ تا ۹ و حروف الفبا از A تا F استفاده میشود. برای نمایش هر رقمی به ۴ بیت (متشکل از ۰ و ۱) نیاز است. سیستم base-16 در رایانهها و سیستمهای دیجیتال برای ذخیره اعداد بسیار زیاد استفاده میشود. همچنین از این اعداد برای نمایش رنگها در رایانهها استفاده میشود.
آشنایی با سابنت ماسک
سابنت ماسک را به جرات میتوان یکی از اصلیترین بخشهای گواهینامه نتورک پلاس دانست که باید به آن تسلط داشته باشید. هر دستگاه دارای یک آدرس IP با دو قسمت است: اول آدرس مشتری یا میزبان و دوم آدرس سرور یا شبکه. آدرسهای IP یا توسط سرور DHCP پیکربندی یا به صورت دستی پیکربندی میشوند و زیر شبکه آدرس IP را به آدرسهای میزبان و شبکه تقسیم میکند. به این ترتیب مشخص میشود که کدام قسمت از آدرس IP متعلق به دستگاه و کدام قسمت متعلق به شبکه است.
وقتی یک دستگاه محلی میخواهد اطلاعاتی را به دستگاهی در یک آدرس IP در شبکه دیگری ارسال کند، ابتدا بستههای خود را به دروازه میفرستد و سپس دادهها را به مقصد خارج از شبکه محلی ارسال میکند.
سابنت ماسک زیر شبکه یک عدد ۳۲ بیتی است که با تنظیم بیتهای میزبان روی همه صفر ها و تنظیم بیتهای شبکه روی همه یکها ایجاد میشود. در واقع وظیفه سابنت ماسک این است که زیر شبکه آدرس IP را به آدرسهای شبکه و میزبان جدا کند.
آشنایی با آی پی ورژن ۶
پروتکل اینترنت نسخه ۶ (IPv6) جدیدترین نسخه پروتکل اینترنت (IP) است، IPv6 یک پروتکل ارتباطی است که از سیستم شناسایی و مکان یابی را برای رایانههای موجود در شبکهها پشتیبانی میکند و ترافیک را در سراسر اینترنت هدایت میکند. IPv6 توسط گروه ضربت مهندسی اینترنت (IETF) برای مقابله با مشکل طولانیمدت انتظار خستگی آدرس IPv4 توسعه داده شد. در واقع IPv6 برای جایگزینی IPv4 در نظر گرفته شده است. در IPv6 به دستگاههای موجود در اینترنت یک آدرس IP منحصر به فرد برای شناسایی و تعیین مکان اختصاص داده میشود.
برای فعالیت به عنوان تکنسین و داشتن مدرک معتبر مرتبط با آن، آزمونی با عنوان نتورک پلاس وجود دارد که مورد تایید بسیاری از کشورهای جهان است. اما برای شرکت در آزمون نتورک پلاس و دریافت گواهینامه آن باید ابتدا به مباحث مختلف آن تسلط داشته باشید. به همین خاطر آموزشهای مختلفی تحت عنوان +network در فرادرس وجود دارند که به شما این امکان را میدهند تا در مدت زمانی کوتاه به مباحث این آزمون مسلط شوید.
شما یک گام جلوتر از دیگران باشید!
اگر به آیتی و تکنولوژی علاقهمندید و دوست دارید سریعتر در این زمینه پیشرفت کنید،
همین حالا به جمع
۱۵,۸۰۹
عضو همیار آیتی بپیوندید،
دسترسی به تمام آموزشهای پریمیوم، دریافت جدیدترین آموزشهای کاربردی مرتبط با آیتی و استفاده از مشاورهی رایگان،
برخی از مزایای عضویت در سایت هستند،
شما نیز به کاربران همیار پیوسته و همین حالا وارد دنیای حرفهایها شوید…