پنل سختافزار و زیرساخت آینده در سومین روز از نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۴ برگزار شد. در این پنل آقایان حیدر مغنی، مدیرعامل شرکت فناپتک، محمد دینمحمد آذری، نایب رئیس هیئتمدیره شرکت پردیس دیبا اندیشان و حسین اسلامی، مدیرعامل شرکت افزار پرداز رمیس حضور داشتند.
توضیحات حیدر مغنی درباره اهمیت سختافزار در توسعه تحول دیجیتال
در ابتدای این پنل حیدر مغنی درباره سختافزار و اهمیت آن در توسعه تحول دیجیتال گفت: «یکی از بازوهای توسعه تحول دیجیتال قطعا سختافزار است. بسیاری از سختافزارها وارداتی بوده و در لایه تولید دچار اختلال شدهاند.
در حال حاضر تولید در حوزه سختافزارها در حال عمق گرفتن است. بنابراین باید فکر کنیم که از اینجا به بعد میخواهیم چه اقدامی انجام بدهیم. آیا سختافزارها مقیاسپذیر هستند؟ این موارد موضوعاتی هستند که باید بررسی شوند. بهنظرم اکوسیستم دیجیتال بدون سختافزار معنی نخواهد داشت.»
وی افزود: «در حوزه تولیدی محصول ما چندین زنجیره ارزش در فناپتک داریم. این شرکت با نگاه مسئولیت اجتماعی در خرمشهر ایجاد شده است. ما در سختافزار سکوی مرزهای R&D را تغییر دادیم و توانستیم تجهیزات زیرساختی را متحول کنیم. ما در فناپتک هر سودی را که بدست آوردیم در خرمشهر سرمایهگذاری کردیم تا بتوانیم نگاه توسعهای را در کشور جاری کنیم.»
پیچیدگی زنجیره سختافزار بسیار بیشتر از نرمافزار است
مغنی همچنین بیان کرد: «زنجیره حوزه سختافزار مانند نرمافزار نیست و کاملا متفاوت است. در واقع پیچیدگی حوزه سختافزار در مقایسه با نرمافزار بسیار بیشتر است. این ناآشنایی باعث میشود که جلوی رشد این حوزه گرفته شود و ما یک مشکلی که داریم آن است که در زمینه تولید ارزش برای سختافزار جهانی نیستیم.»
محمد آذری: باید از بازار کشورهای همسایه استفاده کنیم
محمد آذری درباره اهمیت حضور در بازارهای جهانی سخن گفت: «تخصص ما در دیبا اندیشان بحث زیرساخت سختافزار است. در شرکت دیبا اندیشان ما تولید را برون سپاری کردیم و بر طراحی و به کارگیری محصولات نوآورانه و برتر بازار تمرکز کردیم.
چون ما تجربه حضور در بازارجهانی را نداریم و اندازه بازارمان کوچک است، نتوانستیم در زمینه نوآوری بازارمان را سر به سر کنیم.»
وی افزود: «نوآوری باید توسط کارفرمایان استقبال شود. ما در حوزه سختافزار خیلی شرایط مناسبی را نداریم و باید زمینه صادرات را در حوزه سختافزار مهیا کنیم. با توجه به اینکه ما در خاورمیانه هستیم و در اطرافمان کشورها اغلب شرایط مناسبی ندارند، باید به نحوی عمل کنیم که بازار آنها را تامین کنیم.»
آذری در ادامه این پنل عنوان کرد: «چالش جدی حوزه سختافزار، نبود حمایت مالی و معنوی از سوی دولت نیست، بلکه چالش جدی موانعی است که بر سر راه فعالان این صنعت گذاشته میشود.»
نبود آگاهی و دانش کافی رگولاتور در این حوزه مورد دیگری بود که آذری به آن اشاره کرد و گفت: «کسانی برای صنعت ما قانونگذاری میکنند که شناخت کافی نسبت به بازار ندارند و از دانش تجربی لازم در این زمینه برخوردار نیستند.»
نایب رئیس هیئتمدیره پردیس دیبا اندیشان ضمن انتقاد از نادیده گرفتن اهمیت سختافزار گفت: «در اغلب مواقع اینکه نرمافزار چه زیرساختی دارد دیده نمیشود! باید به اهمیت نقش سختافزار و توسعه آن در تحول دیجیتال آگاه باشیم.»
حسین اسلامی: همین که با قوانین مکرر شوکه نشویم، کافی است
حسین اسلامی هم درخصوص چالشهای واردات تجهزات زیرساخت گفت:«حوزه زیرساخت فناوری همچنان مهجور مانده است و اغلب مواقع راهبرانی که بیشتر با مردم در ارتباط هستند دعوت میشوند تا خود متولیان اصلی سختافزارها! بهنظرم تغییر سبک زندگی که امروز شاهدش هستیم مدیون کسانی هستیم که به زیرساخت پرداختهاند..»
اسلامی از عدم تخصیص ارز هم صحبت کرد: «ما نمیگوییم شرایط ارزی خوب است و باید عرضه ارز زیاد باشد. بلکه حرف ما این است که در همین شرایط سخت، اعمال محدودیتهای ارزی در حوزه سختافزار بسیار بیشتر از سایر حوزههاست. دستورالعملهایی در این زمینه صادر میشود که نتیجه نهایی آن پیشرفت و رشد اقتصاد نیست. ما حمایت نمیخواهیم، همین که با قوانین مکرر شوکه نشویم و موانع از جلوی راه ما برداشته شود کافی است.»
اسلامی افزود: «یکی از موضوعاتی که ما به طور مداوم با نهاد تنظیمگر در ارتباط هستیم آن است که در قانونگذاریهایشان دچار شوک نشویم. همچنین از آنها میخواهیم که کالای فناوری را یک کالای لوکس نبینند.»