سامانه احراز هویت یکپارچه (SSO)، یک سرویس احراز هویت جلسه و کاربر است که به کاربر اجازه میدهد از اطلاعات ورود مشترک مانند نام کاربری و رمز عبور یکسان، برای دسترسی به چندین برنامه کاربردی استفاده کند. افراد، شرکتها و سازمانها برای سهولت مدیریت نامهای کاربری و رمزهای عبور، میتوانند از این سامانه استفاده کنند. سامانه SSO یکی از ابزارهای مدیریت هویت و دسترسی است که شیوههای متفاوت و متعددی را برای مدیریت هویت کاربران ادغام میکند. در ادامه بیشتر توضیح داده خواهد شد که SSO چیست و چه کاربردهایی دارد.
نحوه احراز هویت کاربران توسط SSO
در سامانههای SSO مبتنی بر وب، یک ماژول عامل در سرور برنامه، اعتبارنامههای احراز هویت خاصی را برای کاربران از طریق یک سرور اختصاصی خط مشی SSO بازیابی میکند. به این ترتیب، کاربر مورد نظر در یک منبع کاربری، مانند دایرکتوری “پروتکل دسترسی دایرکتوری لایتویت (LDAP)”، احراز هویت میشود. با استفاده از این سرور، کاربر میتواند از تمام برنامههایی که اجازه دسترسی به آنها برای کاربر تعیین شده است، استفاده کند. علاوه بر این، تمام درخواستهای رمز عبور برای استفاده مجدد کاربر از برنامهها، حذف خواهد شد.
آموزش SSO
برای آشنایی بیشتر با مبحث سامانههای احراز هویت یکپارچه و کسب اطلاعات تخصصی، میتوانید به فرادرس مراجعه کرده و با شرکت در کلاسهای آموزش مجازی یا تهیه کردن مجموعههای آموزشی ارائه شده در این وبسایت، هر آنچه برای کسب تخصص در این زمینه لازم دارید را تحت نظر اساتید مجرب و متعهد فرا بگیرید.
مهمترین کاربردهای SSO چیست؟
سیستم تایید هویت یکپارچه، یک سیستم مدیریت هویت فدرال (FMI) است. فریمورک OAth که مخفف عبارت احراز هویت آزاد (Open Authorization) است که به کاربر اجازه میدهد بدون افشای رمز عبور خود، از اطلاعات حساب خود برای استفاده از سرویسهای واسطه مانند فیسبوک استفاده کند.
فریمورک OAth به عنوان نماینده کاربر عمل میکند و با ارائه یک رمز دسترسی، اطلاعات حساب خاصی را با سرور به اشتراک میگذارد. هنگامی که یک کاربر قصد دارد از طریق یک سرور به برنامه کاربردی خاصی دسترسی پیدا کند، سرور ارائه دهنده خدمات از کاربر تقاضا میکند اطلاعات احراز هویت خود را وارد کند. سپس اطلاعات وارد شده را تایید میکند و برای کاربر، اجازه ورود صادر میکند.
پیکربندی SSO چیست؟
پیکر بندی سامانه SSO از جمله کارهای تخصصی محسوب میشود که نیازمند برخورداری از مهارت و دانش کافی است. برای پیکربندی سامانه احراز هویت یکپارچه یا SSO میتوان از پروتکلهایی مانند کربروس (Kerberos) و زبان نشانهگذاری اثبات امنیت (SAML) استفاده کرد:
- زبان نشانهگذاری اثبات امنیت یا SAML یک زبان نشانهگذاری قابل توسعه (XML) استاندارد است که فرآیند تبادل اطلاعات احراز هویت و ارائه مجوز ورود برای کاربر را در دامنههای امن، تسهیل میکند. سامانههای SSO مبتنی بر SAML شامل پروتکل برقراری ارتباطات بین کاربران و یک سیستم تایید هویت کاربری میشود که اطلاعات موجود در فهرست کاربری و ارائهدهنده خدمات را ذخیره میکند
- برای پیکربندی سامانههای SSO مبتنی بر کربروس، پس از ارائه اطلاعات کاربری، بلیطی با عنوان TGT برای شما صادر میشود. هنگامی که کاربر قصد دارد به برنامه خاصی دسترسی پیدا کند، بلیط مذکور، بدون اینکه از کاربر درخواست کند اطلاعات خود را مجددا وارد کند، بلیط سرویس مورد نظر کاربر را تهیه میکند
- سامانههای SSO مبتنی بر کارت هوشمند از کاربر درخواست میکنند برای اولین ورود به سیستم، از کاری استفاده کنند که در واقع، اعتبارنامه ورود محسوب میشود. پس از استفاده از این کارت، کاربر مجبور نخواهد بود نام کاربری یا رمز عبور خود را مجددا وارد کند. این کارتهای هوشمند یا اطلاعات مربوط به گواهینامهها و یا رمزهای عبور را ذخیره میکنند.
برنامهنویسی و پیکربندی SSO
برنامهنویسی یکی از مهارتهای پایه و ضروری برای مهندسان کامپیوتر محسوب میشود که علاوه بر پیکربندی SSO، در زمینههای کامپیوتری گستردهای کاربرد دارد. اما برای پیکربندی SSO علاوه بر آشنایی با مبحث برنامهنویسی، ابتدا باید اطلاعات کافی در مورد این که SSO چیست و کاربردهای آن به دست آورید. از آنجا که برنامهنویسی یک مهارت کاملا تخصصی است، برای آشنایی بیشتر با این زمینه و کسب مهارت و دانش لازم، بهتر است به موسسات آموزش حضوری یا مجازی معتبر مراجعه کنید و تحت نظر اساتید شناخته شده و مجرب آموزش ببینید.
خطرات ایمنی استفاده از SSO چیست
هرچند ورود به سیستم با استفاده از سامانه اهراز هویت یکپارچه بسیار راحت است، اما خطرات قابل توجهی برای امنیت اطلاعات شرکت یا سازمان در پی خواهد داشت. اگر مهاجمی موفق شود کنترل گواهینامه SSO کاربر خاصی را به دست آورد، به تمام برنامههای کاربردی که کابرد مورد نظر به آنها دسترسی دارد، دسترسی پیدا خواهد کرد.
به منظور جلوگیری از فعالیتهای مخرب، ضروری است که تمام جنبههای راهاندازی SSO با تایید هویت همراه باشد. علاوه بر این، برای بهبود امنیت سازمان میتوان از پروتکل احراز هویت دو مرحلهای (۲FA) یا احراز هویت چند عاملی (MFA) در کنار سامانه SSO استفاده کرد.
سامانه احراز هویت یکپارچه اجتماعی
کمپانیهای گوگل، لینکدین، توییتر و فیسبوک، از خدمات ارائه شده توسط سامانه SSO بهره میبرند. به این ترتیب کاربر میتواند با احراز اعتبار هویت خود در رسانههای اجتماعی، به برنامههای ثالث دسترسی پیدا کند. هرچند ورود به شبکههای اجتماعی با استفاده از سامانه SSO کار سادهای است، اما ممکن است خطرات امنیتی زیادی در پی داشته باشد. زیرا با استفاده از این سامانه یک نقطه شکست ایجاد میشود که مهاجمان میتوانند از آن سوء استفاده کنند.
بسیاری از متخصصین امر امنیت سایبری معتقدند که کاربران شبکههای اجتماعی باید به طور کلی از خدمات ارائه شده توسط سامانههای SSO اجتناب کنند، زیرا اگر فرد مهاجم موفق شود کنترل اعتبارنامه SSO شما را در اختیار بگیرد، میتواند به تمام برنامههایی که از این اعتبارنامه استفاده میکنند، دسترسی پیدا کند.
اخیرا کمپانی اپل از یک سرویس احراز هویت یکپارچه خصوصی رونمایی کرده است که میتواند جایگزین مناسبی برای سامانههای ارائه شده توسط گوگل، فیسبوک، لینکدین و توئیتر باشد. انتظار میرود سرویس احراز هویت یکپارچه کمپانی اپل، دادههایی که سرویسهای شخص ثالث به آنها دسترسی دارند را محدود کند. همچنین، سامانه احراز هویت یکپارچه اپل همه دارندگان حساب اپل آیدی را ملزم میکند برای دسترسی به قابلیت ادغام اپل آیدی خود با فیس آیدی (Face ID) و تاچ آیدی (Touch ID) در دستگاههای مجهز به سیستتم عامل IOS، از پروتکل احراز هویت دو مرحلهای استفاده کنند و به این ترتیب، سطح امنیت اطلاعات کاربر را افزایش میدهد.
سامانه احراز هویت یکپارچه سازمانی
محصولات و خدمات نرمافزاری سامانه احراز هویت یکپارچه سازمانی (eSSO)، مسئولیت مدیریت رمزهای عبور را به عهده دارند. همچنین، این سامانه از اجزای کاربری و سِروری بهرهمند است و میتواند با استفاده از ثبت مجدد اطلاعات کاربری، کاربر را به سمت برنامه کاربردی مورد نظر هدایت کند. این اطلاعات کاربری تقریبا همیشه شامل رمز عبور و نام کاربری هستند. همچنین، برنامههای هدف برای اجرا روی سیستم eSSO نیازی به اصلاح ندارند.
آشنایی تخصصی با سامانه احراز هویت یکپارچه
اگر به مبحث سامانه احراز هویت یکپارچه علاقه دارید و قصد دارید اطلاعات بیشتری در مورد این که سامانه SSO چیست و چه کاربردها و مزایایی دارد، میتوانید در کلاسها و دورههای آنلاین آموزش SSO شرکت کرده و یا با تهیه کردن مجموعههای آموزشی، تحت نظر اساتید برجسته و متخصصین این زمینه، اوقات فراغت خود را به کسب مهارت و تخصص در زمینه استفاده از این سامانه سپری کنید.
مزایای استفاده از SSO چیست؟
چنانچه پیش از این ذکر کردیم، استفاده از سامانه احراز هویت یکپارچه برای ورود به برنامههای کاربردی، ممکن است مشکلات امنیتی زیادی به همراه داشته باشد. اما این امر فقط زمانی ممکن است که فرد مهاجم موفق شود کنترل اعتبارنامه SSO شما را به دست بیاورد. با این حال، استفاده از سامانه مذکور، مزایای بسیاری به همراه دارد.
امکان استفاده از رمز عبور قدرتمند با استفاده از SSO
با توجه به اینکه با استفاده از سامانه SSO، به خاطر سپردن رمز عبور و نام کاربری الزامی ندارد، کاربران میتوانند برای تامین امنیت حسابهای کاربری خود، از رمزهای عبور پیچیده و قدرتمندی استفاده کنند که حفظ کردن آنها ممکن است دشوار باشد.
عدم نیاز به ثبت مجدد نام کاربری و رمز عبور
اجبار به یادآوری رمزهای عبور و نامهای کاربری متفاوت برای ورود به برنامههای مختلف، باعث ایجاد وضعیتی به نام “خستگی از رمز عبور” میشود. در این شرایط، کابر ترجیح میدهد برای تمام حسابهای کاربری مورد نیاز خود، از رمز عبور و نام کاربری یکسانی استفاده کند.
این کار ممکن است امنیت اطلاعات کاربر را به خطر اندازد. زیرا استفاده از رمز عبور یکسان برای تمام سرویسهای مورد استفاده، یعنی تمام سرویسها به اندازه سرویسی امنیت دارند که از پایینترین سطح حفاظت از رمز عبور برخوردار است. بنابراین، اگر پایگاه دادههای سرویس مذکور به خطر بیافتد، مهاجمان میتوانند از رمز عبور کاربر برای دسترسی به تمام سرویسهای مورد استفاده او، بهره ببرند. سامانه SSO با ارائه امکان ورود یکپارچه به سیستم، این معضل را رفع میکند.
اعمال خط مشی رمز عبور به شیوهای کاربردیتر از گذشته
سامانه احراز هویت یکپارچه به متخصصین حوزه IT اجازه میدهد قوانین مربوط به امنیت رمز عبور را به سادگی اعمال کنند. برای مثال، برخی از شرکتها از کاربران خود درخواست میکنند که رمز عبور خود را به صورت دورهای تغییر دهند. با استفاده از SSO، تغییر دادن رمز عبور به فرایندی سادهتر تبدیل میشود. به این ترتیب، کاربران به جای اینکه مجبور شوند چندین رمز عبور را تغییر دهند، فقط یک رمز عبور برای تغییر دادن در اختیار دارند.
امکان احراز هویت چند عاملی
احراز هویت چند عاملی یا MFA به استفاده از بیش از یک عامل هویتی برای احراز هویت کاربر اشاره دارد. به عنوان مثال، کاربر علاوه بر وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، ممکن است مجبور باشد از یک دستگاه USB استفاده کند یا کدی را وارد کند که روی گوشی هوشمندش ظاهر میشود. برخورداری از یک شیء فیزیکی که هویت کاربر را تایید میکند، پیشنیاز احراز هویت چند عاملی است. استفاده از پروتکل احراز هویت چند عاملی، بسیار امنتر از تکیه کردن بر رمز عبور است. با استفاده از سامانه SSO میتوان از این روش برای افزایش امنیت رمز عبور بهرهمند شد.
آموزش احراز هویت در ASP.net – کلیک کنید
برخورداری از نقطه ورود یکپارچه برای ثبت مجدد رمز عبور
ادمینهای شبکه میتوانند پس از مدت زمانی مشخصی و با وارد کردن مجدد اعتبارنامهها، اطمینان حاصل کنند که کاربر همچنان از طریق دستگاه مورد استفاده برای ورود به سیستم، در سیستم فعالیت میکند. سامانه احراز هویت یکپارچه، یک مکان مرکزی در اختیار ادمینها قرار میدهد تا به جای اعمال فرآیند روی اپلیکیشنهای مختلف، فرآیند مذکور را روی همه اپلیکیشنهای داخلی اجرا کند.
ارائه مدیریت اعتبار داخلی به جای حافظه خارجی
برنامهها و سرویسهای مختلف، معمولا نام کاربری و رمز عبور کاربران خود را به شیوهای مدیریت نشده و از راه دور ذخیره میکنند که ممکن است امنیت کاربر را به خطر بیاندازد. با استفاده از SSO نام کاربری و رمز عبور کاربر به صورت داخلی و در محیطی ذخیره میشوند که تیم فناوری اطلاعات بهتر میتواند آن را کنترل و مدیریت کند.
اتلاف زمان کمتر برای بازیابی رمز عبور
استفاده از سامانه احراز هویت یکپارچه باعث کاهش اتلاف وقت تیمهای فنی میشود. زیرا به این وسیله، متخصصین فناوری اطلاعات وقت کمتری را صرف پاسخگویی به کاربران برای بازیابی یا بازنشانی رمزهای عبور متعدد مورد استفاده در برنامههای مختلف میکنند. همچنین، کاربران نیز زمان کمتری را صرف ورود به سامانهها و برنامههای مختلف میکنند. به این ترتیب استفاده از سامانه SSO باعث افزایش بهرهوری کسبوکار میشود.
ارائه دهندگان سامانه SSO
سامانه احراز هویت یکپارچه توسط ارائه دهنگان زیادی عرضه میشود. بعضی از این ارائه دهندگان خدمات دیگری عرضه میکنند که سامانه SSO یکی از ویژگیهای اضافی آنها محسوب میشود. از جمله ارائه دهندگان شناخته شده سامانه احراز هویت یکپارچه، میتوان به این موارد اشاره کرد:
ریپلینگ (Rippling)
به کاربران اجازه میدهد از طریق چندین دستگاه به برنامههای کاربردی مبتنی بر فضای ابری دسترسی پیدا کنند
آواتیر آیدنتیتی انیور (Avatier Identity Anywhere)
یک سامانه احراز هویت یکپارچه برای پلتفرمهای داکر (Docker) مبتنی بر محفظه
اوپن لاگین (OpenLogin)
یک پلتفرم مدیریت هویت و دسترسی (IAM) با قابلیت پشتیبانی از SSO
اکتا (Okta)
ابزاری با قابلیتهای SSO.اکتا از پروتکل احراز هویت دو مرحلهای نیز پشتیبانی میکند و در درجه اول توسط کاربران سازمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از سامانه SSO در شبکههای کامپیوتری
از جمله موارد استفاده از سامانه احراز هویت یکپارچه میتوان به شبکههای کامپیوتری نیز اشاره کرد. برای آشنایی بیشتر با شبکههای کامپیوتری و کسب تخصص و مهارت در این زمینه میتوانید به فرادرس مراجعه کرده و با شرکت در کلاسهای آنلاین ارائه شده در این وبسایت یا تهیه مجموعههای آموزشی مرتبط با کامپیوتر و شبکه، میتوانید مبانی، مفاهیم و مهارتهای مورد نیاز برای راهاندازی و مدیریت انواع شبکههای کامپیوتری را تحت نظر اساتید برجسته این رشته فرا بگیرید.
توکن احراز هویت SSO چیست و چه کاربردی دارد؟
توانایی ارسال رمز احراز هویت به برنامهها و سرویسهای خارجی در فرآیند SSO بسیار مهم است. این همان چیزی است که تأیید هویت را مجزا از سایر خدمات ابری، امکان پذیر میکند و امکان استفاده از سامانه احراز هویت یکپارچه را فراهم میکند.
به یک رویداد انحصاری فکر کنید که فقط تعداد کمی از افراد مجاز به شرکت در آن هستند. یکی از راههای تایید بررسی هویت میهمانان توسط مسئولین حراست، مهر زدن به دست هر مهمان است. مسئولین تامین امنیت رویداد میتوانند مهر ثبت شده روی دست هر میهمان را بررسی کنند تا مطمئن شوند که فرد مذکور اجازه حضور در رویداد را دارد. با این حال، نمیتوان با استفاده از هر مهری اجازه ورود به رویداد را کسب کرد، زیرا مسئولین امنیتی حاضر در رویداد از شکل و رنگ دقیق مهر استفاده شده توسط نگهبانان در ورودی مطلع هستند.
درست مثل مهر در مثال بالا، توکنهای احراز هویت نیز از استانداردهای ارتباطی خاصی برخوردار هستند تا از درست بودن و قانونی بودن آنها اطمینان حاصل شود. اولین توکن استاندارد احراز هویت، SAML یا زبان نشانهگذاری اثبات امنیت است. درست مثل نحوه نگارش صفحات وب در HTML (زبان نشانهگذاری فرامتنی)، توکنهای احراز هویت سامانه SSO نیز در SAML نوشته میشوند.
اضافه کردن سامانه SSO به استراتژی مدیریت دسترسی
سامانه SSO تنها یکی از جنبههای مدیریت دسترسی کاربران است. بنابراین بهتر است با کنترل دسترسی، کنترل مجوز، گزارشهای فعالیت و سایر اقدامات مورد نیاز برای ردیابی و کنترل رفتار کاربر در سیستمهای داخلی سازمان ترکیب شود. با این حال، SSO یک عنصر حیاتی در مدیریت دسترسی است. اگر سیستم نتواند کاربر مورد نظر را تشخیص دهد، هیچ راهی برای گسترش یا محدود کردن فعالیتهای آن کاربر در شبکه وجود ندارد.
آموزش تخصصی؛ کلید پیشرفت
در این مطلب متوجه شدیم که SSO چیست و چه کاربردی دارد. اما چنان که پیش از این نیز اشاره کردیم، کسب مهارت و تخصص در زمینه استفاده و مدیریت سامانه احراز هویت یکپارچه، نیازمند آموزش تخصصی است. با استفاده از مراجع آموزشی شناخته شده و مجرب در این زمینه، میتوانید علاوه بر کسب دانش تخصصی در زمینه SSO، از این راه به کسب درآمد برسید.
فرادرس با برخورداری از مدرسین باتجربه و متخصص در زمینه آموزش سامانه SSO، شما را در کسب تخصص در این زمینه یاری میکند. با تهیه مجموعههای آموزشی ارائه شده در این وبسایت، میتوانید علاوه بر مبحث SSO، در سایر زمینههای مرتبط با فناوری اطلاعات نیز تخصص کسب کنید. فراموش نکنید که آموزش صحیح و تخصصی در هر زمینهای، کلید پیشرفت محسوب میشود. بنابراین، ارزش آموزش تخصصی را دست کم نگیرید.
شما یک گام جلوتر از دیگران باشید!
اگر به آیتی و تکنولوژی علاقهمندید و دوست دارید سریعتر در این زمینه پیشرفت کنید،
همین حالا به جمع
۱۵,۸۵۳
عضو همیار آیتی بپیوندید،
دسترسی به تمام آموزشهای پریمیوم، دریافت جدیدترین آموزشهای کاربردی مرتبط با آیتی و استفاده از مشاورهی رایگان،
برخی از مزایای عضویت در سایت هستند،
شما نیز به کاربران همیار پیوسته و همین حالا وارد دنیای حرفهایها شوید…